על פי הדין בישראל, אדם הרשום כבעל סימן מסחר תקף זכאי לשימוש ייחודי בסימן המסחר על סוג הטובין או השירותים שלגביהם נרשם הסימן. דהיינו, בכדי לזכות בהגנה לסימן מסחר ובזכות הייחודית להשתמש בו באופן בלעדי, עליכם לבצע רישום של סימן המסחר על שמכם.
מהו סימן מסחר? סימני המסחר נועדו להגן על שם מסחרי שהפך לקניין שלכם, כגון שם העסק או המותג שבבעלותכם, על המוניטין שרכשתם במהלך השימוש בשם זה, וכן להגן מפני הטעיית הציבור ושימוש בלתי מורשה בסימן המסחר.
סעיף 1 לפקודת סימני המסחר מגדיר "סימן" כ- "אותיות, ספרות, מלים, דמויות או אותות אחרים או צירופם של אלה, בשני ממדים או בשלושה". רישום סימן מסחר וההגנה הניתנת לו מכוח אותו רישום מתייחסים לטובין מסוג מסוים או לשירותים מסוג מסוים, בהתאם לחלוקה והסיווג המפורטים בחוק.
לא כל שם כשיר לרישום כסימן מסחר. תנאי עיקרי לרישום סימן מסחר הוא שלסימן יהיה 'אופי מבחין'. לרוב, סימני מסחר מרמזים, שרירותיים או דמיוניים יחשבו כבעלי אופי מבחין. לעומתם, סימן מסחר 'גנרי' או 'מתאר' אינו כשיר לרישום, כגון השם "משקה דיאטטי" עבור טובין שהם משקה למטרות הרזיה או עסק המציע שירותי דיאטה באמצעות משקה מסוים. גם סימן שיש בו חשש להטעיה עלול לא להתאים לרישום, כאשר המבחנים העיקריים שנקבעו לבחינת קיומה של 'הטעיה' הם מבחן המראה, הצליל, סוג הסחורות וחוג הלקוחות, צינורות השיווק, ומבחן השכל הישר, והכול תוך בחינת כל מקרה לגופו. החוק קובע מקרים נוספים שבהם סימן לא יהיה כשיר לרישום כסימן מסחר.
לאור האמור, מומלץ לבצע את רישום סימן המסחר באמצעות עו"ד מנוסה בתחום, ולהיוועץ בעורך דין על מנת לבחון כיצד נכון לרשום את סימן המסחר המתאים לכם.
משנרשם, תקף סימן המסחר לעשר שנים שתחילתם במועד הגשת הבקשה לרישום. בתום תקופה זו, ניתן לחדש את רישום סימן המסחר לעשר שנים נוספות. רישום או חידוש סימן המסחר מותנים בתשלום אגרה בסכום המשתנה בהתאם לרישום המבוקש, והמתעדכן מעת לעת.
במידה וצד שלישי עשה שימוש מסחרי בישראל ללא רשותכם בסימן המסחר הרשום על שמכם או בסימן דומה לו, לעניין טובין שלגביהם נרשם הסימן או טובין מאותו הסיווג – יכול הדבר להיחשב להפרת סימן המסחר שבבעלותכם. רק בעל סימן מסחר רשום רשאי להגיש תובענה על הפרת סימן המסחר שרשום על שמו (אלא אם מדובר בסימן מסחר מוכר היטב, כהגדרתו בחוק).
ההגנה שמקנה רישום סימן מסחר בישראל ניתנת על השימוש בסימן המסחר בישראל בלבד. יחד עם זאת, ניתן כיום לרשום סימני מסחר גם ברוב מדינות העולם באמצעות הגשת בקשה מתאימה לרשם סימני המסחר בישראל.
משרד עו"ד דניאל בן שלמה ערוך ומנוסה לסייע לכם ברישום סימני מסחר בישראל ובמדינות אחרות בעולם, בייעוץ ובליווי שוטף בענייני סימני מסחר, ובייצוג בפני רשם סימני המסחר ובתי המשפט במקרים של הפרת סימני המסחר שבבעלותכם.
ליצירת קשר התקשרו: 077-9708657; 052-6839848